Perentaartjes met Beemster XO

Schenk de honing in een beker, voeg de rozemarijntakjes toe en zet de beker in een kom met heet water. Zeef de bloem en het volkorenmeel boven een kom. Voeg het zout toe. Snijd de boter met twee messen klein.
Kneed meel en boter met de vingertoppen tot een kruimelig deeg. Kneed er 2-4 eetlepels ijskoud water door, zodat een nét soepel deeg ontstaat. Of gebruik de keukenmachine met messen hiervoor.
Neem het deeg uit de kom, verpak het in vershoudfolie en leg het 15 minuten in de koelkast. Rasp de Extra Oude Beemster. Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet de quichevormpjes in. Verdeel het deeg in acht porties en druk ze in de vormpjes uit, zodat een deegbakje ontstaat.
Prik het midden van de bodempjes met een vork regelmatig in. Verdeel de geraspte Beemster over de deegvormpjes.
Halveer de peren, van bovenaf voorzichtig snijdend, exact door het steeltje. Schil ze en verwijder het klokhuis, maar laat het steeltje zitten. Snijd het vruchtvlees vanaf het steeltje waaiervormig in, zodat de stukjes bij het steeltje nog aan elkaar vast zitten. Leg op elk deeglapje een halve peer met de bolle kant naar boven en waaier de partjes uit elkaar. Kwast de peertjes in met de rozemarijnhoning.
Zet de vormpjes op de bakplaat en bak de taartjes middenin de oven in 18-20 minuten goudbruin en gaar. Druk in elke peer een takje rozemarijn.
Laat de taartjes buiten de oven een beetje afkoelen, maak met een puntig mesje de vormpjes los haal de taartjes uit de vormpjes.

Ingrediënten

Voor 4 personen, 50 min;

1 dl vloeibare honing
8 kleine takjes rozemarijn
165 gram bloem, gezeefd
110 gram volkorenmeel
Mespunt zout
165 gram harde, koude gezouten boter
2-4 eetlepels ijskoud water (van ijsblokjes)
250 gram Extra Oude Beemster
4 rijpe handperen, bij voorkeur bolrond